Jag har i tidgare inlägg skrivit att jag skulle lägga ut mitt recept som jag använder mig av när jag gör min tårtbottnar, så här kommer det.
Jag har läst på många sidor på internet och har haft många olika alternativ för att baka en perfekt och god botten.
Jag fastnade för tre lika delar receptet och det har fungerat bäst för mig.
Tre lika delar är enkelt och går snabbt att göra. Ska du göra en chokladbotten är det inte invecklat, utan det är bara ett glas som du gör annorlunda. Det positiva med detta sättet för mig är att det är så lätt att komma ihåg måtten, kan göra en botten utan att behöva ha en klumpig bok på bänken eller en dator som man helst inte ska vara bland smet och allt bak :)
Och det är lätt att ändra för att få till en större form eller mindre, måtten står längst ner i inlägget.
Man börjar med att ta tre lika höga glas: OBS! Kan starta ugnen, sätt den på 175 g.

Sedan tar du så måga ägg som du ska ha och häller det i ett glas, sedan tar du socker i det andra glaset så det är i samma nivå som äggen och till sist tar du mjöl (2/3) och potatismjöl (1/3) i det sista glaset (också i samma nivå som de andra). Sedan tar du i mjöl glaset och häller så mycket bakpulver som du ska ha och för att smaksätta botten lite så kan man ta lite vaniljpulver i önskad mängd.
ÖNSKAR du choklad botten så tar du 1/3 mjöl, 1/3 potatismjöl och 1/3 kakao.
Ska se ut så här: (Tyvärr fick jag förmycket potatismjöl så det ska vara lite mindre än på bilden)

Sedan häller du ner äggen och sockret i en skål och vispar det i MINST 5 min, det ska bli riktigt vitt och fluffigt. Sedan tar du en sil och silar ner innehållet i det tredje glaset i ägg och socker blandningen. VÄND sedan ner allt till en jämn och fin smet. OBS! Rör inte förmycket i smeten för då försvinner luften som du har vispat upp.
Sedan är det bara att ta en springform och smörj in den med smör, ta sedan bakplåtspapper och klä sidorna så att de blir dubbelt så höga (så din botten kan växa på höjden, för det är ju det vi vill, ha en hög botten).
Ska se ut så här:


Sen in i ugnen och i ca 30-60 min (det beror på vilken storlek man ha på botten, jag brukar ta 50 min på en botten med diameter på 24 cm och ca 35-40 min på ensom har diameter på 15 cm), öppna INTE ungsluckan de första 20 min för då sjunker botten och det blir pannkaka av allt ;) Om det är så att det blir för mycket färg på ovansidan, lägg en bit bakplåtspapper uppe på så gräddas den bara utan att få mer färg.
Är så olika med tiderna, det beror också på hur eran ugn fungerar, jag kör vanlig ugn, ej varmluftsugn.
Sedan tar du ut din botten och stick ner en sticka, är det torrt på stickan så är din botten klar. Om inte sätt in den igen och sätt ny tid efter behov.
När den är klar tar du av sidorna och tar bort bakplåtspappret och låter den svalna lite sedan tar du bort botten och låter din tårtbotten svalna framme en stund, ta sedan plastfolie och sätt in den i frysen.
Kan ligga i fryser länge så man kan använda den några dagar senare, eller så låter du den ligga en stund och tar sedan fram den och börjar fylla den. Viktigt att ha den i frysen för då smular den inte så mycket när man väl ska dela den.
Nu har du en härlig och god tårtbotten som passar de flesta ;)
Hur många ägg och hur mycket bakpulver behöver man då?!
Form: Ägg: Bakpulver:
15 cm 2 stora ägg 1 tsk
20 cm 4 stora ägg 1 1/2 tsk
24 cm 5 stora ägg 1 1/2 tsk
26 cm 6 stora ägg 2 tsk
30 cm 7-8 stora ägg 2 1/2 tsk
Hoppas detta inlägg har hjälp, jag själv uppskattade alla bloggar som jag har läst, det har lärt mig mycket.
Lycka till! :)
Kommentera